Wednesday, May 11, 2011

bez ke kawen muda?



last week aku g pasar malam,jalanjalan terjumpa sorang kawan lama masa sekolah dulu.aku bukan jumpa dia sorang but tengah jalan berkepit with their husben !OMG, dengan tangan , kaki penuh inai.aku memang tawu dia dah nak kawen,sory lah derr bukan xnak datang but i ade paper final that day !

bercakap pasal kawen muda nie makin lama makin ramai pulak member2 aku masa sekolah yang dah kawen + yang nak kawen.aku?bukan taknak kawen, nak la nyah.gile ke hapa taknak kawen hehe i taknak jadik andartu.lala but bukan dalam masa terdekat nie la.tunggu la 5,6 tahun lagi maybe?alaaa..kalau ade jodoh tak kemana kan?:)

orang tuatua slalu pesan kamu tu anak dara.sebelum kawen cari la harta sendiri dulu.nanti dah kawen laki tinggal ke,xde la susah sangat hidup !so aku decide nak carik harta dulu baru kawen.sekurangkurangnya aku nak ada umah and keta dulu ke.then nak sara mak abah dulu.kau bole tunggu aku tak sayang?haha

dipetang yang indah nan permai,aku duduk termenung dengan bedak sejuk setebal 6 inci,sanggul setinggi kl tower dan juga sehelai daun sirih .*tipu. aku dok terpikir gak,mane korang dapat duwet nak kawen weyh?ada y diantara korang duduk umah je kan?ada yang keje biasa je kan?bukan sikit bajet nak kawen kan.?


perghhhh nie bajet untuk yang nak kawen simple je.kalau jenis nak yang grand2? 2,3 kali ganda lagi agaknya kan?kerja setahun pon gaji 1k pon belum tentu cukup duwet nak kawen tau ! nie belum lagi masuk bajek honeymoon.mana korang nak dapatkan sebanyak tu?pinjam bank?walaweyhhh nak tambah lagi 1 hutang ke?hutang lama dah bayar?


  • Hutang Motorsikal
  • Hutang PTPTN
  • Hutang Rumah
  • Hutang Mamak hujung kampung
  • Hutang beli ajinamoto kat kedai ah seng
  • Hutang Koperasi
  • Hutang Kad Kredit
  • HUTANG KAHWIN?!

berapa banyak hutang daa? lek ahh weyh. kita muda lagi la.kumpul duwet dulu la.sara mak abah dulu okey ! nanti bila dah ada kerjaya ,hidup dah senang baru pikir kawen.eh tapi aku tak kata kawen awal nie tak bagus an?kalau bakal suami korang tu berkemampuan better kawen la.tp kalau bakal suami makan,minum ,tidoq sume mak abah tanggung mati la weyh ! nanti dah kawen dia nak bagi korang makan ape ha?pasir berkuahkan ai hujan? haishhh mintak simpang la nyah !haha.okey jom tegok :


kelebihan kawen awal.

  • Mengurangkan dan menghapuskan gejala sosial.haa..pasni bila dah kawen nak berkepit kepit la puaspuas.xde sape nak larang dah.24hr dijamin HALAL ! haha
  • Ibadah yang berganda pahalanya dan lebih khusyu’ .haaaa  xde la jadi kez tengah solat pon dok pk takut pakwe/makwe dikebas orang.hehe
  • Elak mendekati zina. xde la nanti jabatan agama datang nak tangkap khalwat tengah tengah malam.
  • Meramaikan manusia atas muka bumi atau spesifiknya membanyakkan zuriat umat Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya Nabi SAW bangga dengan umatnya yang ramai di hari akhirat nanti.
keburukan kawen awal.

  • Rumah tangga cepat bergoncang kerana kurang ilmu, kemahiran dan persediaan.aterr dulu galak sangat nak kawen awal.huhu
  • Rasa diri masih bujang .bila laki takde kat umah mula la bosan then ajak member2 lepak tak hengat dunia.ishish.
  • kurang fokus masa belajar. mana taknya masa belajar pon dok teringatkan si suami/isteri.haishh.
  • harus atasi masalah kuat cemburu. nak buat tu tak boleh,ni tak boleh. nyampah aku aihhh.

so renung renungkanlah wahai sahabat.aku sendiri pon naek kompius.kawen awal susah,kawen lambat pon susah.kalo korang camner?

tapak kali lynda : biar lambat asal selamat. wedding i nanti nak yang simple tp gempak bole?juru makeup,jurukamera,juru segala juru sume nak amek kawan2 i jer.jimat bajet kan?ahaha





12 comments:

fyna said...

erk...byk kali nk kene pk nih klu nk kawen...
;)






jom singgah n follow belog fyna..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Ujang9897 said...

jgn set fikiran kawin awl ada masalah..=)


yg negetif tu cari cara nak elakkan..=)


salah satu perkara yg harus dipercepatkan dlm islam ialah kawinkan anak perempuan..=)

zunitaramli said...

linda, saya br je kawen aritu. bajet tu xcukup pon sbnrnye.. paling kurang skg ni mesti ade at least RM 30000.. tu majlis biasa2 je tu..

cikida said...

tudia...byk giler guna duit kan bile nak kawin ni..huhu..xpe,,kte pk bnde lain dlu.hehe..sy ni stdy pon x abes ag,,,berangan sudaa..=p

Ashraf Jalil said...

. sebenarnye kenduri2 n hantaran melampau je yg wat jadik mahal..

haha.. boleh je nk cut expenses tp kene tahan kutukan org ramai je la..:p

sop said...

tak kesah muda atau tua.. yg ptg telah bersedia dr semua aspek (agama, kewangan, diri, keluarga dan sbgnya)

kanjopang si lipas said...

kwen ade yg best, ade yg tak best.tapi aku nak kwen mde taw kenapa?sebab takut yana d kebas org.hahaha

ukhti syikin said...

kahwin awal :P alhamdulillah.. bajet tu.. bak kata org besederhana lebih baik.. buat mcm beso mana pon.. kalau tak berkat pun rugi ... em... macam tak setuju dengan keburukkan kawin awl tu :).... bila dah jadi suami isteri.. mesti cemburu tu penting.. utk menjaga rumah tangga...

kalau bab sedia tak sedia.. takkan sedia nya kalau nak tunggu.. yg kahwin umur 30 pun sama saja... nak be matured.. step by step.. kita yg didik diri kita.. bukan sebaliknya.. jangan ikut nafsu... nanti binasa...


rindu.. kasih .. sesama suami isteri setiap perkara ada pahalanya.. better then menyemai kasih dengan cara tidak halal :)..


** kesilapan mendidik kita untuk lebih bijak.. untuk lebih memahami .. insyallah

kim heeruul said...

kim tunggu u..kah kah kah ..

kidding..better cari keje tetap beru kahwin..

Nurul Syazana Noorhijas said...

alamak , nak kahwin ke tak nak ek ? haha . takpela , zana mude lagi . zana kene fokus blaja kan ? thanks akak . nasihat best . share entry ni eh ? :)

fadh said...

ni yg buat xjadik kawen ni ! haha

singgah . nice blog !

YANA YONET said...

mak aihh ni kena pk jutajuta kali ni nak kawen =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...